Maak De Potten niet tot concurrent Sneek

Offingawier Een upgrade prima, maar recreatiegebied De Potten aan de Snitsermar moet met het aantrekken van meer vertier geen concurrent worden van de binnenstad van Sneek.
Maria Del Grosso

Wethouder Michel Rietman van Súdwest-Fryslân in de uitkijktoren in recreatiegebied De Potten.
foto Niels de vries

Omwonenden en gebruikers van De Potten waren hier donderdag duidelijk over op een politiek café georganiseerd door de partij Nieuw Sociaal. In dorpshuis De Wier in Offingawier viel te horen dat een mooi Pottengebied gewoon het huidige wandel- en fietsgebied is. ,,Het is mooi zoals het nu is. Streekmarkten of andere activiteiten toevoegen, geeft alleen maar onrust.’’

De mogelijkheid om meer te ondernemen is neergelegd in een nieuwe gebiedsvisie van de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeenteraad praat daar op 9 maart over. De oorspronkelijke ambitie om 50 procent groei te realiseren, is na bezwaren teruggebracht naar 16 procent.

,,Er zijn al een hele hoop evenementen in steden en dorpen en bijna elk weekend is er wat in de binnenstad van Sneek te doen. Waarom moet er nog meer bij?’’, vroeg de volle zaal zich af. Daarop konden de aanwezige ondernemers wel antwoord geven.

Zowel vakantiepark RCN De Potten als de waterskibaan en de Beachclub zouden graag zien dat het loont om jaarrond open te gaan. Nu profiteren ze zo’n vier maanden van het zomervertier. ,,In oktober kunnen we ons personeel weer uitzwaaien’’, werd namens RCN verteld. Het gaat in dat park om 120 personeelsleden.

Graag zou het park zien dat er ook de andere maanden meer te doen is, zodat zij bijvoorbeeld hun keukenpersoneel in dienst kunnen houden. Om die reden wil het bedrijf een deel van de tenten vervangen door houten of stenen huisjes.

De Beachclub is dit jaar voor het eerst het hele jaar open, vertelde Johan Nota van het bedrijf, maar zou graag verbeteringen doorvoeren. Al was het maar het plaatsen van bewegwijzering zodat het bedrijf beter te vinden is.

De waterskibaan profiteert maar drie maanden van de zomer, vertelde Taco Hofman, omdat het een watergebonden activiteit is. Daarom zou hij graag een klimbos willen realiseren.

Met zo’n activiteit op het land erbij zou hij zes mensen een fulltime baan kunnen bieden. ,,De jeugd heeft werk en vertier nodig.’’

Natuurclubs lieten eerder weten te vrezen voor de gevolgen voor de natuur als er ontwikkelingen komen. Klaas Haringa van de Stichting Griene Dyk Natuurlijk vindt dat in de visie veel beter omschreven moet worden wat wel en niet kan. ,,Als je muziekevenementen toelaat, laat dan ook zien wat de effecten van licht en geluid zijn.’’

Niet alleen de natuur wordt bedreigd, voegde een aanwezige daar aan toe. Los van de visie over De Potten heeft de gemeente bekend gemaakt een studie te doen naar twee nieuwe routes vanuit Sneek naar De Potten om het dorp Offingawier te ontlasten. ,,Allebei deze opties gaan ten koste van vijf of zes veehouders. De boerenstand wordt weggevaagd.’’